Kullet som kanskje ikke får praksisstudium i 10. semester…

Denne høsten har det gått rykter om at praksisstudiet ved Oslofakultetet, på grunn av fakultetets svekkede økonomi, ikke lenger vil bli en del av vår utdanning, og dessuten at studiet skal avvikles allerede våren 2009. Vi som nå går i 9. semester (kull H-04), og som etter studieplanen skal ut i praksis til våren, er svært bekymret.

Fredag 7. november 2008 kl. 08.15 kom nemlig beskjeden som vi hadde ventet på, men som ingen hadde trodd skulle komme: «Fakultetsledelsen har besluttet at praksisstudiet avvikles, og det arbeides nå med ny studieplan for 10. semester, der studentene fortsetter vanlig klinikk her ved fakultetet i stedet for praksisutplassering.»

Gjennom hele studiet har denne praksisordningen vært noe som studentene har gledet seg til og sett frem mot. Praksisstudiet ble innført høsten 1996, og gir Den offentlige tannhelsetjenesten en god mulighet til å profilere seg, og slik motivere flere til å jobbe offentlig. Praksisstudiet har flere læringsmål ifølge håndboken. Blant annet:

«Overordnet mål for praksisstudiet er å forberede odontologistudenter på yrkeslivet og lette omstillingen fra å være student til å praktisere som tannlege.»

Videre står det også at:

«Samarbeidet med Den offentlige tannhelsetjenesten er en viktig forutsetning for at tannlegeutdanningen skal bli mest mulig relevant.»

Studenter som har vært utplassert, og som nå er ferdige tannleger, har etter endt praksisperiode evaluert utplasseringen. Disse evalueringene gir et meget positivt syn på praksisperioden både i forhold til mengdetrening, selvstendighet, tett oppfølging og det at studentene får en forståelse for hvordan tannhelsetjenesten er organisert og drives. Tidligere studenter har satt stor pris på utplasseringsordningen. De fleste som har vært i praksis, har lært mye, fått utført mange ulike typer behandlinger og fått et godt inntrykk av hvordan en tannleges arbeidsdag er i Den offentlige tannhelsetjenesten. I praksisstudiet har hver student én veileder, i motsetning til på klinikken ved fakultetet, hvor én instruktør har flere studenter å forholde seg til. Studenter i praksis får da en tettere oppfølging og får utrettet mer i klinikktiden.

Å miste denne praksisordningen vil være en trist løsning for å rette opp i fakultetets økonomiske situasjon. Studentene vil miste verdifull læring som man ikke kan tilegne seg ved fakultetet, og de vil bli tannleger med mindre klinisk erfaring. Det er vanskelig å forstå at studieplanen vil være dekket opp når fem uker med unik læring forsvinner på denne måten. På sikt vil nok dette også få en negativ konsekvens for Den offentlige tannhelsetjenesten, da kanskje færre nyutdannede vil søke jobb i offentlig sektor.

I skrivende stund ser det likevel ut som om praksisstudiet kan reddes. I en e-post datert 11.11.08 fra fakultetsledelsen, står det blant annet:

«Denne uken har det kommet nye momenter som muliggjør vurdering av en alternativ lavkostmodell for praksisstudiet. Fakultetets ledelse arbeider nå med forslag til en slik modell, som vil bli lagt frem for fakultetsstyret den 9. desember. Dersom fakultetsstyret vedtar forslaget, vil en endelig beslutning på om praksisstudiet blir gjennomført i vårsemesteret 2009 foreligge etter denne datoen.»

Nå gjenstår det å se hva som blir bestemt den 9. desember. En ting er i hvert fall sikkert. Den 2. februar håper vi at vi sitter på en klinikk ute i et eller annet distrikt.

9. semesters tannlegestudenter, Universitetet i Oslo